

Kapusta włoska, znana także jako kapusta savoy, to odmiana kapusty (Brassica oleracea var. sabauda) z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Jest to warzywo o charakterystycznym pomarszczonym wyglądzie liści i delikatnym, łagodnym smaku. Kapusta włoska jest popularna w kuchni europejskiej, szczególnie w krajach śródziemnomorskich, gdzie jest ceniona za swoje walory smakowe i zdrowotne.
Kapusta włoska jest niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w składniki odżywcze:
Kapusta włoska oferuje szereg korzyści zdrowotnych:
Kapusta włoska jest wszechstronna i może być stosowana w różnych rodzajach potraw:
Brokuły są niezwykle bogate w witaminy i minerały. Zawierają duże ilości witaminy C, witaminy...
Biała cebula jest niskokaloryczna, ale bogata w składniki odżywcze. Zawiera witaminę C,...
Kapusta czerwona (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) to warzywo z rodziny kapustowatych...